Orbital is een Brits muziekduo gevormd door de broers Paul Hartnoll en Phil Hartnoll.

Hun muziek kan worden omschreven als combinatie van techno, ambient, house en chill out; later kwam ook de invloed van jungle om de hoek kijken. In hun thuisland scoorden ze vrijwel meteen een hit, in 1989 met hun eerste echte single Chime, het nummer kwam tot nummer 17 in de Britse Top 40. In Nederland en België was het slechts een clubhit. Het debuutalbum Orbital verscheen in 1991, het tweede album Orbital 2 twee jaar later. Beide albums staan ook wel bekend als respectievelijk Green Album en Brown Album (vanwege de kleuren van de albumhoescovers). In 1993 scoorde Orbital een grote clubhit met Lush 3.

Echt bekend werd het duo met het nummer The Box in 1996, in Nederland slechts een bescheiden hit, maar de videoclip werd vanwege de opvallende stijl veel gedraaid. In het thuisland van Orbital kwam het nummer tot plaats 11. In hetzelfde jaar verscheen het album In Sides. Hun grootste hit haalden de broers met Illuminate (van het album The Altogether uit 2001), waarop de vocalen van David Gray te horen zijn.

In 2003 verzorgde het duo de soundtrack voor de film Octane. In 2004 bracht Orbital het album Blue Album uit en maakten de Hartnoll-broers bekend dat dit hun laatste album zou zijn, waarna zij Orbital hebben stopgezet en uit elkaar zijn gegaan. Paul is solo verdergegaan en bracht in 2007 zijn debuutalbum The Ideal Condition uit. Phil is verdergegaan met Nick Smith onder de naam Long Range. Van Long Range verscheen in 2007 het debuutalbum Madness and Me. Vanaf 2009 gingen Paul en Phil als Orbital echter weer optredens geven. Een nieuw studioalbum van Orbital getiteld Wonky verscheen in april 2012.

{fcomment}