De Roma en Radio 1 presenteren : Zita Swoon Group: Wait For Me

Crossover concert met liedjes en instrumentale stukken. ‘Wait For Me’ is de ontmoeting van Stef Kamil Carlens en zijn Belgisch collectief Zita Swoon Group met de Burkinese Awa Démé en Mamadou Diabaté Kibié. De sound is een mengeling van rauwe akoestische blues en folk met traditionele ‘mandingue’ muziek van West-Afrika. Awa Demé zingt in het Bambara, Stef Kamil Carlens in het Engels en Frans. De songs weerspiegelen de moraal en de problemen van de moderne Afrikaanse maatschappij.


“Westerse en Afrikaanse muziek samenbrengen: het is geen eenvoudige klus. Maar Zita Swoon Group doet het met verve. Het resultaat staat als een huis.Op het podium geen massa muzikanten, maar vijf Belgen en twee Afrikanen, de balafoonspeler Mamadou Diabate en de zangeres Awa Démé. Op het programma enkel nieuw werk, gezongen in het Engels en in lokale talen uit Burkina Faso. De songs worden steeds inhoudelijk kort voorgesteld. Je voelt dat deze niet evidente cross-over intens voorbe- reid en doordacht werd, en afgewerkt is.” (4-sterren Peter Vantyghem in DE STANDAARD)
“Een concert als een zonsopgang. Het was mooi om zien hoe aandachtig het publiek anderhalf uur bleef luisteren. Terwijl het collectief naar een climax werkte, nam ook de begeestering in de zaal toe en klonk het applaus alsmaar stormachtiger. Carlens opende het concert met zijn pedal steel-gitaar en stelde een eerste gast voor uit de “andere wereld” die hij ontdekt had. Mamadou Diabaté is een grootmeester op de balafoon (een Afrikaanse variant van de xylofoon), verankerd in de traditionele mandingo-muziek van West-Afrika. Tussen de twee ontspon zich meteen een subtiele dynamiek, die helemaal openbloeide toen ook zangeres Awa Démé het kleurrijke gezelschap vervoegde. Met haar hese, schreeuwerige stem stond ze predikend op het podium en bezong ze haar vaderland, herwonnen liefdes en de ondoorgrondelijkheid van god. Stef Kamil vulde die traditionele woordkunst aan met Engelse teksten. Een herinterpretatie zoals enkel hij dat kan: peinzend, ietwat klagerig. Het ritme varieerde telkens weer van dansend en stormachtig naar rustig en kalm.” (4-sterren Wim Wilri in  De Morgen)
 

AWA DÉMÉ (ZANG); STEF KAMIL CARLENS (ZANG, RESOPHONIC GITAAR, BLUES HARP); MAMADOU DIABATÉ KIBIÉ (BALAFOON); KAPINGA GYSEL (GLOCKENSPIEL, PUMP ORGAN, ZANG); SIMON PLEYSIER (GIBSON SG, AKOESTISCHE GITAAR, BANJO); AMEL SERRA GARCIA (PERCUSSIE); KAREN WILLEMS (COCKTAILDRUMS); CHRISTOPHE ALBERTIJN (BASGITAAR)

Interested in one of the pictures or interested to be photographed, contact Creeping Mac Kroki.

  Follow Me on Pinterest